tiistai 5. huhtikuuta 2011

Outokummun Geologisen tutkimuskeskuksen malmilaboratorio

 

Olin “Minustako kaivostyöntekijä” työvoimakoulutuksessa 21.2. – 18.3.2011. Aluksi suoritin Työturvallisuuskortin. Työturvallisuuskorttia tarvitaan nykyisin kaivostöissä ja monissa muissakin rakentamiseen, teollisuuteen ja tavaran kuljetuksiin liittyvissä töissä. 1.3 – 15.3.2011 olin työharjoittelussa Outokummun geologisessa tutkimuskeskuksessa.

Aluksi tutustuimme Outokummun geologiseen tutkimuskeskukseen ja sen laboratorioihin ja koetehtaaseen. Kävimme opastuskierroksella vaahdotuslaboratoriossa ym. laboratorioissa. Kävimme myös laboratoriossa, jossa tutkitaan malmin liuotusta bakteerien avulla, bioliuotusmenetelmää, jota käytetään Talvivaarassa. Kuuntelimme geologi Tuulan esitystä, miten ohuita kivinäytteitä ja kivijauheesta tehtyjä preparaatteja tutkitaan tietokoneen avulla.

Kävimme myös koetehtaalla, jossa tutkitaan suurten malmimäärien jauhamista ja vaahdottamista. Myös koetehtaalla jauhettuja malminäytteitä tutkitaan omassa laboratoriossaan.

Kävimme myös moreenilaboratoriossa, jossa moreenista erotetaan hienoaines. Hienoaineksesta erotetaan painavimmat hiukkaset, joiden malmipitoisuudet tutkitaan.

Seuraavana päivänä katselimme kuinka Satu teki hopeamalmista vaahdotuksia. Malmi sisälsi lyijyä ja sinkkiä. Malmiliuoksen PH lukua suurennettiin kalkin avulla. PH- lukua voidaan tarvittaessa pienentää rikkihapon avulla. Suodatimme ja kuivasimme Sadun tekemiä näytteitä ja laitoimme näytteet pusseihin. Etenkin suuri jätenäyte oli vaikea. Kuivattuja ja pussitettuja näytteitä analysoidaan vielä VTT:n laboratoriossa.

Perjantaina tutkittiin myös voimalaitokselta saatua lentotuhkaa. Suodatimme ja laitoimme sitä pussiin käsineet kädessä.

Yhtenä päivänä tutustuimme nikkelimalmin murskaukseen. Ensimmäisessä murskauksessa saimme korvatulpat, suojalasit ja käsineet. Nikelimalmia murskattiin vielä kuulamyllyssä 1,5 kg kerrallaan. Sitten malmi suodatettiin ja kuivattiin ja laitettiin sankoon. Malmia oli tarkoitus murskata yhteensä 10 kg. Sitten malmi laitettiin bioliuotussäiliöön, joissa tutkitaan Talvivaaran Ni malmia.

!6.3.2011 Kävimme Pampalon kultakaivoksessa Ilomantsin Hattuvaarassa. Mukana oli kuusi kurssilaista ja Annina. Ensin pidettiin PowerPoint esitelmä. Esitelmän jälkeen tutustuimme kaivokseen, rikastamoon ja laboratorioon.

KaivosRekry-hankkeen internet-sivut: Kaivosrekry