sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

SF-Filmikylä

Lauantaina 30.8.2011 kävin tutustumiskierroksella SF-Filmikylässä Kontioniemessä. Siellä filmataan televisiosarjaa Karjalan kunnailla. Siellä on lavasteita televisiosarjan henkilöiden asuintaloista, kyläkauppa, hotelli ulkoapäin, kasvihuone, pappila ja tsasouna. Tapahtumat hotellin sisätiloista kuvataan Joensuussa.

SFkauppa

Filmausaikana sarjaa kuvataan 10 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Valmista sarjaa saadaan aikaan noin 8-10 minuuttia päivässä. Kohtaukset kuvataan epäjärjestyksessä, niinpä alueella ei ole mitään erikoista kasvillisuutta, joka kukkisi vain tiettynä aikana kesällä.

SF-Filmikylässä oli myös toimiva kahvila, jossa voi juoda kahvia ja katsella filmikoostetta uusista suomalaisista elokuvista ja Karjalankunnailla televisiosarjasta.

SF-Filmikylään voi käydä tutustumassa itse.

Karelia-Soutu

Kävin perjantaina 29.7.2011 katsomassa Karelia-Soutua. Karelia-Soutu päättyi tänä vuonna Linnunlahden leirintäalueen rantaan. Veneet olivat noin puoli tuntia myöhässä. Karelia-Soutu on lyhentynyt viimevuotisesta vastaavasta tapahtumasta. Karelia-Soutu lähti tänä vuonna pienveneillä Ilomantsista ja kirkkoveneillä Lieksasta. Molemmat saapuivat Enon kautta Joensuun Linnunlahteen. Linkki Karelia-Soudun sivuille.

DSC_0161kareliasoutu2

lauantai 11. kesäkuuta 2011

Elovaaran luontopolku

Kävin kiertämässä tänään Elovaaran luontopolun patikoimalla Joensuun seurakunnan sinkkujen kanssa. Retkellä oli yhteensä 7 sinkkua. Elovaaran luontopolku oli kaksiosainen. Polkuun kuului harjupolku ja luontopolku. Harjuosuuteen kuului jääkauden aikana muodostunut reunamuodostuma, joka on Salpausselän jatke. Alueella oli myös suuria jääkauden aikana muodostuneita suppia. Suppa muodostuu, kun jään kuljettama muun maa-aineksen seassa oleva suuri jäälohkare sulaa. Alueella asustaa myös monenlaisia tikkoja. Luonto-osuudella on suojärvi ja suo, jonka reunaa kävelimme pitkospuita myöten. Joimme kahvia ja söimme eväitä varjoisella nuotiopaikalla. Alueella on monipuolinen kasvusto. Siellä on havumetsää ja lehtimetsää. Kesäinen koivumetsä oli todella kaunista. Myös karjalanruusut kukkivat. Perhoset lentelivät. Polun lähistöllä on myös yli 2 km3 laajuinen pohjavesialue. Pohjavesi virtaa ja puhdistuu maan sisällä. Kun pohjavesi pulppuaa maan pinnalle syntyy lähteitä. Harjupolku oli merkitty punaisilla täplillä luontoon ja luontopolku oli merkitty keltaisilla täplillä ja ne muodostivat kahdeksikon kartalla. Polun varrella oli selventäviä opastauluja luonnonmuodostumista, kasveista ja eläimistä. Elovaaran luontopolku sijaitsee 2 km päässä Hammaslahden kuntakeskuksesta Rääkkylään päin.

perjantai 10. kesäkuuta 2011

ILMIÖ-SEMINAARI

Ilmiö seminaari pidettiin 9.- 10.6 Kerubissa Joensuun Ilosaaressa.

Ilmio

Torstai 9.10.2011

Ilmoittautuminen oli ennen klo 9, jolloin saimme kaulaamme Ilmiö-seminaariin liittyvät nimilaput. Ensin Jaana Paavilainen johdatti meidät päivän asiaan. Jari Kupiainen kertoi teoreettisesti Ilmiökulttuurista. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Janne Orava kertoi Living Lab –palvelusta.Tarkoitus on, että käyttäjät osallistuvat tuotekehitykseen yhdessä yritysten kanssa. Esimerkkinä on AKI Living lab, jossa on tarkoituksena kehittää Ilosaarirockissa käytettävää mobiilia opastusjärjestelmää.

Kari Kuisma kertoi ilmiöstä nimeltä Kupilka. Kupilka tuotteet on tarkoitettu retkillä käytettäväksi ja ne on valmistettu puun ja muovin seoksesta. Nimen näillä tuotteille on keksinyt entinen Joensuun yliopiston professori Heikki Kirkinen. Kupilka-astiat on valmistettu luonnonkuitukomposiitista, joka on 50 % luonnonkuitua ja 50 % muovia. Luonnonkuitu on mäntykuitua. KUPILKA

Lisa Sounio kertoi omien kokemustensa perusteella Brändeistä ja verkostoitumisesta. Hän on mm. uudistanut Alvar Aalto – vaasia. Lisa Sounio on kirjoittanut kirjan nimeltä Brändikäs, jota sai ostaa edulliseen hintaan 20 €. Hän on esiintynyt television keskusteluohjelmassa ja useiden lehtien kansikuvissa, mutta ei usko julkisuudesta olleen hyötyä omalle liiketoiminnalleen esim. Sonay Oy ennen kirjan Brändikäs kirjoittamista. Lisa Sounio arvostaa Marimekossa toiminutta Kirsti Paakkasta. LISA SOUNIO

Satu Sadinkangas kertoi SF-Filmikylästä ja sen syntyvaiheista Kontiolahdella. Esityksen aikana näytettiin taustalla filmiä filmikylän rakennusvaiheista ja siellä tehdyistä kuvauksista. Filmikylässä kuvataan sarjaa “Karjalan kunnailla” ja suomalaisia elokuvia. Filmikylässä vieraileville turisteille esitellään filmikylää. SF-FILMIKYLÄ

Tommi Liimatainen kertoi musiikki-yhtiöstään ja uransa alkuvaiheista veljensä Managerina. Yhtiöllä on monipuolisia musiikkipalveluita ja eri tyylisiä artisteja mm. Negative ja Katri Helena. HYPE RECORDS

Lopuksi toivottiin osallistujien olevan itse ilmiöitä.

Illalla oli vielä iltakemut Kerubin kellarissa Joensuun Ilosaarella, jossa toivottiin osallistujien verkostoituvan eli tutustuvan toisiinsa.

Perjantai 10.6.2011

Perjantaina puhuttiin paikkakunnasta Joensuu ilmiönä ja tehtiin harjoitustehtävä. Osallistujat miettivät itseään ilmiönä ja valitsivat itse numeron 1-5. Tehtävänannon jälkeen osallistujat jaettiin numeroiden perusteella ryhmiin, joissa he pohtivat Joensuuta ilmiönä esim Musiikin, elokuvan ja tarinan kannalta. Pikaisen mietinnän jälkeen ryhmät esiintyivät. JOENSUU

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Outokummun Geologisen tutkimuskeskuksen malmilaboratorio

 

Olin “Minustako kaivostyöntekijä” työvoimakoulutuksessa 21.2. – 18.3.2011. Aluksi suoritin Työturvallisuuskortin. Työturvallisuuskorttia tarvitaan nykyisin kaivostöissä ja monissa muissakin rakentamiseen, teollisuuteen ja tavaran kuljetuksiin liittyvissä töissä. 1.3 – 15.3.2011 olin työharjoittelussa Outokummun geologisessa tutkimuskeskuksessa.

Aluksi tutustuimme Outokummun geologiseen tutkimuskeskukseen ja sen laboratorioihin ja koetehtaaseen. Kävimme opastuskierroksella vaahdotuslaboratoriossa ym. laboratorioissa. Kävimme myös laboratoriossa, jossa tutkitaan malmin liuotusta bakteerien avulla, bioliuotusmenetelmää, jota käytetään Talvivaarassa. Kuuntelimme geologi Tuulan esitystä, miten ohuita kivinäytteitä ja kivijauheesta tehtyjä preparaatteja tutkitaan tietokoneen avulla.

Kävimme myös koetehtaalla, jossa tutkitaan suurten malmimäärien jauhamista ja vaahdottamista. Myös koetehtaalla jauhettuja malminäytteitä tutkitaan omassa laboratoriossaan.

Kävimme myös moreenilaboratoriossa, jossa moreenista erotetaan hienoaines. Hienoaineksesta erotetaan painavimmat hiukkaset, joiden malmipitoisuudet tutkitaan.

Seuraavana päivänä katselimme kuinka Satu teki hopeamalmista vaahdotuksia. Malmi sisälsi lyijyä ja sinkkiä. Malmiliuoksen PH lukua suurennettiin kalkin avulla. PH- lukua voidaan tarvittaessa pienentää rikkihapon avulla. Suodatimme ja kuivasimme Sadun tekemiä näytteitä ja laitoimme näytteet pusseihin. Etenkin suuri jätenäyte oli vaikea. Kuivattuja ja pussitettuja näytteitä analysoidaan vielä VTT:n laboratoriossa.

Perjantaina tutkittiin myös voimalaitokselta saatua lentotuhkaa. Suodatimme ja laitoimme sitä pussiin käsineet kädessä.

Yhtenä päivänä tutustuimme nikkelimalmin murskaukseen. Ensimmäisessä murskauksessa saimme korvatulpat, suojalasit ja käsineet. Nikelimalmia murskattiin vielä kuulamyllyssä 1,5 kg kerrallaan. Sitten malmi suodatettiin ja kuivattiin ja laitettiin sankoon. Malmia oli tarkoitus murskata yhteensä 10 kg. Sitten malmi laitettiin bioliuotussäiliöön, joissa tutkitaan Talvivaaran Ni malmia.

!6.3.2011 Kävimme Pampalon kultakaivoksessa Ilomantsin Hattuvaarassa. Mukana oli kuusi kurssilaista ja Annina. Ensin pidettiin PowerPoint esitelmä. Esitelmän jälkeen tutustuimme kaivokseen, rikastamoon ja laboratorioon.

KaivosRekry-hankkeen internet-sivut: Kaivosrekry